top top top
第D01版:藝海 上一版3  4下一版  
      本版標題導航
智霖阿聰犧牲色相
秀文曬近照被指太瘦
衛詩雅自爆小時“美人生鬚”
金剛肛門生腫瘤要開刀
張敬軒喜見音樂受重視
衛蘭讚賞《勁歌》新玩法
     [ 設為首頁 ] | | [ 返回主頁 ] |
今日日期:     版面導航
當前報紙日期:
2021 4月8日 星期
 
下一篇4  
  放大 縮小 默认        

智霖阿聰犧牲色相



二人赤膊上陣拍搽蘆薈油戲份


智霖培養情緒


阿聰在熱水中浸足半日


智霖與阿聰投入演出


炮製搞笑“床上戲”

    義演抗疫電影

    智霖阿聰犧牲色相

    香港十間電影公司合力炮製的抗疫電影《總是有愛在隔離》,希望為電影基層人員作出支援,以解燃眉之急。參與義演的影人義不容辭,盡心盡力,其中張智霖與張繼聰兩位男主角在戲中更不惜犧牲色相、唱歌氹細路、浸足半日四十度熱水……為了支持業界而落力演出。

    張智霖 (Chilam) 與張繼聰在《總是有愛在隔離》中要拍一場“肉”帛相見搽蘆薈油的戲份,Chilam笑言:“幫人按摩真係唔容易,特別阿聰啲肌肉咁厚……真係每個行業都有艱難的地方。”而阿聰則表示:“好在同Chilam相熟,所以犧牲色相都唔尷尬,如果同其他冇咁熟嘅人拍,就一定會就住嚟。(你哋不惜犧牲色相噃!)係呀,但都唔及浸熱水浸足半日咁辛苦。以為有桑拿戲拍會好爽,點知浸完冇人按摩,仲感覺到自己好似打邊爐時入面嘅雜菜,出晒煙。”Chilam更苦笑道:“我哋浸到暈暈哋,其實都唔及一班負責拍攝嘅劇組人員咁辛苦,佢哋都要陪我哋一齊浸熱水。”

    談到戲中最大的挑戰,二人齊聲指一定係要唱大熱兒歌《Baby Shark》氹細路的那一場,阿聰笑稱:“作為歌手,唱開啲複雜嘅歌,要唱呢啲簡單嘅旋律反而覺得有難度;不過Chilam辛苦啲,佢平日冇乜點聽過呢隻歌,冇我咁熟,哈哈!”

    不過,阿聰表示拍這電影都有遇到好開心的事:“因為可以試到好多唔同嘅嘢,好似飛車、打鬥、唱歌、捽油等等,平時好少一套戲會試齊咁多嘢!”講到飛車打鬥,戲中兩人本為仇家,一見面就鬥過你死我活;有一幕講及兩人打鬥後逃走,阿聰因趕上車,要拍飛身入車的鏡頭,為了親身上演的這一幕戲,他向武術指導即學即演,阿聰表示:“真正危險嘅動作,當然要靠專業嘅武術演員啦,我親身試做呢個飛身小動作,只係希望為呢套戲多出一分力。”

下一篇4