top top top
第C05版:食經 上一版3  4下一版  
      本版標題導航
麗軒至臻秋饌
香煎蓮藕餅
小白馬性價比高
凱旋軒秋冬滋補宴回味無窮
消費需求大釋放
One & Only日澳頂級和牛
話説哈密瓜
     [ 設為首頁 ] | | [ 返回主頁 ] |
今日日期:     版面導航
當前報紙日期:
2020 10月18日 星期
 
3上一篇  下一篇4  
  放大 縮小 默认        

香煎蓮藕餅

周 中

    香煎蓮藕餅

    今年秋意好似嚟得比往年早,十月頭天氣已經相當乾爽。不時不食嘅我哋,梗係要好好利用秋天當造嘅食材煮好餸。唔知大家有無聽過“荷蓮一身寶,秋藕最補人”呢句說話?立秋之後,蓮藕正值盛產期,亦好有營養,有清熱涼血、健脾開胃等嘅功效。蓮藕就唔一定淨係攞嚟煲湯,用嚟炒餸、燜肉、做炸物一樣掂。今期老周我就同大家分享一個傳統嘅家鄉式香煎蓮藕餅,做法簡易家常,趁呢排當造,大家可以整吓,食多啲蓮藕。

    材料有:蓮藕半磅,豬梅肉二両,冬菇一隻,蝦米五錢,生粉一湯匙半,雞蛋一隻,葱花少許,鹽一茶匙,生抽一茶匙,麻油半茶匙。做法:將蓮藕磨碎,或用刀切成碎粒,備用;豬肉剁成肉碎,冬菇同蝦米切細粒,撈入蓮藕碎同所有調味料,搓成一個個波,然後撳扁成大小、厚薄適中嘅圓餅。起油鑊,放入藕餅,兩邊煎至金黃,即可上碟。

    (澳門美高梅金殿堂烹飪顧問)

    周  中

3上一篇  下一篇4