top top top
第D01版:藝海 上一版3  4下一版  
      本版標題導航
郭富城演活麥難民
《七人樂隊》成釜山影展開幕電影
鍾嘉欣為馬國明冒險返港
王梓軒首度學製黑膠碟
江海迦同日開騷兼出碟
陳潔靈讚哥哥金曲百聽不厭
魯振順唔介意再全裸
     [ 設為首頁 ] | | [ 返回主頁 ] |
今日日期:     版面導航
當前報紙日期:
2020 9月16日 星期
 
3上一篇  下一篇4  
  放大 縮小 默认        

王梓軒首度學製黑膠碟



王梓軒仍滯留美國

    王梓軒首度學製黑膠碟

    王梓軒前日正式推出雙黑膠碟,為了令粉絲大飽耳福,他更在一個月前計劃好兩場線上試聽會,於上周六晚順利舉行。

    梓軒透露印製唱片過程一波三折:“今次出雙黑膠碟,係紀念同歌迷一起的十年。上年十二月演唱會已經有預售,本身諗住隔一兩個月就推出,但疫情關係不得不推延至今。因為我唔係在香港印黑膠碟,係要去英國印;而且要重新做混音,一邊英國、一邊美國,要兩邊溝通。印刷同運輸所有環節都要延遲,第一批包裝更出了問題。為了做到最好,令大家覺得物超所值及有紀念價值,我哋用咗半年搞返掂才推出。”

    梓軒說製作黑膠是一次難得的經驗:“最大困難係學習選曲、排歌同混音。我之前全部都係做CD或數碼,原來做黑膠的聲係唔同咗,黑膠碟排法有自己邏輯,排得唔好可令聲音變形,我又學到好多嘢。”

3上一篇  下一篇4