top top top
第D02版:藝海 上一版3  4下一版  
      本版標題導航
辛龍深陷喪妻哀痛
徐若瑄募集婚禮影照製MV
王梓軒赴美進修缺防疫物資
陶喆曬恩愛反惹尷尬
王力宏新歌收益捐慈善
林心如反擊爆料網民
朱晨麗天生戲子
偉仔嘉玲遥距避疫
     [ 設為首頁 ] | | [ 返回主頁 ] |
今日日期:     版面導航
當前報紙日期:
2020 3月26日 星期
 
3上一篇  下一篇4  
  放大 縮小 默认        

王梓軒赴美進修缺防疫物資



王梓軒面對空空如也的貨架

    王梓軒赴美進修缺防疫物資

    面對美國最新頒佈的禁足令,個多月前飛到洛杉磯進修演藝課程的歌手王梓軒,表示因疫情關係,課程早已改在家中用電腦軟件Zoom上堂,除了到銀行及超市外,他都乖乖留在家中。

    梓軒透露二月初抵達洛杉磯後,已經四出去撲口罩及消毒液,卻失望而回:“當時我去咗十幾間超市同便利店搵消毒洗手液同廁紙,口罩就更加買唔到。依家戴的口罩都係之前在日本買的,呢度一個口罩都買唔到,因斷貨已兩個幾月,所以外國人都唔會有口罩用。”

    在外抗疫的日子裡,梓軒表示每星期出去一次超市買食物,其餘時間都係留在屋企:“上個星期人們搶晒一個月的貨,超市好多新鮮食物同罐頭都冇晒,得返急凍食物,意粉都係得返一包,所有廁紙、廚房紙都冇晒。”他示每次外出都會戴口罩同手套:“搵咗好多間超市,終於有一間有消毒濕紙巾,我都係買咗兩包,留返啲貨畀其他人買,廁紙都要慳住用,每次都係用一格,依家想買消毒物品好難。”

3上一篇  下一篇4