top top top
第D01版:藝海 上一版3  4下一版  
      本版標題導航
謝霆鋒熱爆搖滾美食節
甄子丹宣告封拳
李連杰陪長女赴巴黎舞會
修哥評小田遊戲人間
黎諾懿要兒子學好中文
鄧小巧首開個唱感觸落淚
     [ 設為首頁 ] | | [ 返回主頁 ] |
今日日期:     版面導航
當前報紙日期:
2019 12月3日 星期
 
3上一篇  下一篇4  
  放大 縮小 默认        

修哥評小田遊戲人間



修哥與敏之憶念黎小田

    修哥評小田遊戲人間

    “修哥”胡楓、陳敏之、王梓軒等前晚錄影《流行經典五十年》,節目前主持人黎小田因病離世,衆人談及合作時的點滴都眼濕濕。

    跟黎小田相識幾十年的修哥,對老友離世感到非常唔開心,他指黎小田做童星時大家已認識:“因為大家不同公司,粵語片年代沒有正式合作過,後來佢轉做音樂人,就經常食飯及傾偈。”修哥稱幾個月前曾跟黎小田飯聚,當時他身體並無礙:“原本日前想去醫院探病,但其他朋友勸止我,叫我等消息。”修哥慨歎說:“呢個人吊兒郎當、遊戲人間,但寫曲好好聽。我叫佢得閒寫定,他會話:‘有人叫我寫,我會好快交到畀人,唔使寫定。’我就笑佢懶,佢就話:‘懶就懶啲,但冇所謂。’總括來講,呢個人過咗一個快樂人生。”

    換上一身素服作為悼念的敏之心情難過,她眼濕濕地說:“呢個節目係屬於家燕姐同小田哥的。以前一齊做節目,小田哥仲坐我隔離化妝,所以對佢離開,我好唔開心,企上台會好掛念佢彈鋼琴。好開心曾經同佢合作節目,佢教咗我好多嘢,佢係對樂壇有好貢獻的前輩。”

    敏之透露日前與家燕姐和胡諾言曾到過醫院探望黎小田,提起以前拍節目在司儀房的開心事,敏之説:“小田哥好愛錫家燕姐,兩人是對活寶貝。”

3上一篇  下一篇4